Sajam obrazovanja Sarajevo oktobar 2016

Povodom završetka trogodišnjeg Projekta „Obrazovanje za pravično društvo“ i obilježavanja 20 godina svog djelovanja u BiH, COI Step by Step je organizirao “Sajam obrazovanja”, koji se održao u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Budući da Udruženje “DUGA” već više od dvadeset godina promiče načela inkluzije u otvorenim društvima u kojima se poštuju potrebe svakog djeteta, bila nam je obveza, ali i čast sudjelovati  na Završnoj konferenciji projekta “Obrazovanje za pravično društvo” i Sajma obrazovanja, a u organizaciji naših prijatelja i partnera Centra za obrazovne inicijative “Step by Step”.

slika 3

Na “Sajmu obrazovanja” bili smo u prilici još jednom skrenuti pozornost javnosti na naš rad u čijem je fokusu uspostava okruženja koje njeguje rast i razvoj svakog djeteta u okviru svojih mogućnosti i želja. Prezentirali smo vlastite programe obuke u inkluzivnom obrazovanju za roditelje, nastavnike i predstavnike zajednice, zatim priručnike “SNAGA PARTNERSTVA“, Priručnik za trenere iz inicijalne obuke o inkluzivnom obrazovanjuVodič kroz inkluziju u obrazovanju, kao i naša tri aktualna projekta “Krugovi prijatelja”, “Civilno društvo za inkluzivno obrazovanje”  i “Inkluzivno obrazovanje”.

slika 2

“Krugovi prijatelja” je proaktivan obrazovni pristup za uspostavu prijateljstva izoliranih djece u školskom okruženju. Njegova svrha je integriranje i promicanje socijalne uključenosti djece s teškoćama u razvoju, posebno onih vještina sa socijalnim deficitom, poticanje prihvaćanja vršnjačke grupe izoliranog djeteta, poboljšanje socijalne uključenosti djeteta, i nadamo se promoviranja suštinske promjenu unutar djeteta.

Partner projekta: Open Society Foundation – London

slika 1

“Civilno društvo za inkluzivno obrazovanje” – cilj projeta je kvalitetnije provođenje odgojno-obrazovne inkluzije u školama KS, kroz davanje edukacijsko-rehabilitacijske podrške djeci s poteškoćama u razvoju, obuku direktora, pedagoga i nastavnika, savjetodavnu podršku nastavnicima i roditeljima pri izradi i realizaciji individualnih prilagođenih programa za djecu u naredne dvije godine.

Partneri projekta: LIGHT FOR THE WORLD,  Czech Republic Development Cooperation

“Inkluzivno obrazovanje” – generalni cilj je podizanje stručnih kompetencija nastavnika i njihovo osnaživanje kako bi se poboljšao trenutni status djece s teškoćama u redovnim školama i uspostavio sistem edukacije nastavnika u inkluzivnom obrazovanju kroz primjenu modula zasnovanih na ljudskim pravima. Istraživanje se vrši u svrhu procjene i mapiranja postojećih kompetencija i vještina nastavnika a koje se odnose na doprinos inkluzivnom obrazovanju.

Partner projekta: UNICEF