O nama

Udruženje DUGA “Društvo Ujedinjenih Građanskih Akcija “ doprinosi razvoju inkluzivnih zajednica. Pružanje obrazovnih i rehabilitacijskih usluga za djecu i njihove roditelje / skrbnike, razvoj vještina i stavova nastavnika, kao i osnaživanje roditeljskih udruga omogućuje prosperitet socijalnog uključivanja marginalizirane djece u BiH.

Udruga nudi različite programe podrške djeci, mladima, roditeljima / starateljima i nastavnicima širom BiH od 1994. godine.

DUGA promiče načela inkluzije u otvorenim društvima u kojima se poštuju potrebe svakog djeteta. Fokus je na uspostavi okruženja koje njeguje rast i razvoj svakog djeteta u okviru svojih mogućnosti i želja. Udruga je razvila vlastite programe obuke u inkluzivnom obrazovanju za roditelje, nastavnike i predstavnike zajednice.

Osnaživanje predstavnika Pedagoškog zavoda, učitelja i članova zajednice dovodi do profesionalne inovacije u obrazovnim institucijama i lokalnim zajednicama u njihovom pružanju usluga marginaliziranim skupinama djece. Izgradnja kapaciteta ispunjava provedbu održivog sustava inkluzivnih škola i zajednica poštujući prava svakog djeteta.

Od osnivanja Urduženje je pružilo psihosocijalnu i obrazovno-rehabilitacijsku podršku za više od 5000 djece i mladih. Više od 3.000 nastavnika i predstavnika zajednice sudjelovali programe obuke o raznim temama u inkluzivnom obrazovanju.

Tim Udruženja DUGA čini 6 profesionalaca, a uspostavljena mreža trenera pruža treninge nastavnicima u cijeloj BiH.

Aktivnosti Duge podržali su: Općina Centar-Sarajevo, Federalnog ministarstva obrazovanja, UNICEF BiH, Partage – Francuska, – Austrija, Agencija za austrijskog razvoj (ADA), Foundation Open Society UK, InFoundacija BiH, Kinderpostzegels, Švicarska Ambasada u BiH, Delegacija Europske Komisije u BiH, CORDAID – Nizozemska, Keneddy Fondacija i dr.

 

234